Dakisolatie

Het aanbrengen van dakisolatie voorkomt dat de warmte in huis eenvoudig via het dak kan ontsnappen. Misschien denk je dat het warmteverlies allemaal wel meevalt, maar bedenk dan dat pakweg een derde van de warmte die in huis aanwezig is via het dak de woning verlaat!

Kortom, met een geïsoleerd dak kan je niet alleen de stookkosten flink reduceren, maar ook nog eens een bijdrage leveren op het gebied van duurzaamheid. Bovendien voorkomt dakisolatie een nat dak en daarmee ook de groei van allerlei vervelende schimmelsoorten. In dit artikel zullen we nader ingaan op het isoleren van je dak.

Naast het isoleren van het dak, zijn er nog veel meer mogelijkheden om energie te besparen. Zo kun je bijvoorbeeld radiatorfolie achter je radiatoren bevestigen, zodat wordt voorkomen dat er onnodig veel warmte direct via de buitenmuur verloren gaat.Het

Geschikte materiaalsoorten voor dakisolatie

Afhankelijk van het type huis waarin je woont is het ene soort isolatiemateriaal beter geschikt dan het andere soort. Isolatiematerialen die vaak worden gebruikt zijn glaswol, PUR, EPS parels en PIR. In onderstaande alinea’s zullen we deze materiaalsoorten bondig toelichten.

Glaswol

De naam doet het al vermoeden, glaswol is een combinatie van wol en glas dat gerecycled is. Glaswol wordt vaak gebruikt om schuine daken en de zoldervloer te isoleren. Het materiaal is vrij goedkoop, maar isoleert goed. Een ander voordeel is dat het materiaal geluiden dempt. Waar je wel rekening mee dient te houden, is dat je bij het aanbrengen van glaswol huidirritaties kunt krijgen.

PUR

Dit isolatiemateriaal is beschikbaar in twee varianten, te weten in de vorm van een plaat en in schuimvorm. PUR is geschikt voor het isoleren van platte en schuine daken. Het grote voordeel van PUR is dat, met name bij de variant van schuim, alle naden en kieren in het dak goed geïsoleerd kunnen worden.

EPS

EPS is een combinatie van lucht en kunststof. Het lichtgewichtmateriaal is in diverse variaties op de markt verkrijgbaar. De plaatsing kan daardoor op verschillende manieren gebeuren, onder andere door het gebruik van EPS platen.

PIR

Deze harde isolatieplaten hebben, in vergelijking met de andere materiaalsoorten, een bijzonder hoge isolatiewaarde. Ook is het materiaal brandveilig en is het uitermate geschikt voor het weren van vocht. Het nadeel van het materiaal is dat het niet zo milieuvriendelijk is als PUR.

Het isoleren van de zoldervloer

Wanneer je praktisch gezien zelden op zolder bent en deze ruimte dan ook niet gebruikt, dan kan het een optie zijn om de zolder te isoleren in plaats van het dak. In sommige gevallen kan het resultaat van het aanbrengen van het isolatiemateriaal dan een hoger rendement opleveren dan wanneer je voor dakisolatie zou kiezen. Bovendien hoeft er op zolder niet langer gestookt te worden, deze ruimte gebruik je immers toch niet meer.

Ben je inmiddels geïnteresseerd geraakt in het isoleren van je dak? Dan raden wij je aan om deze video over dakisolatie te bekijken.

Leave a Comment: