Groene stroom

Bruikbare informatie over groene stroom

Steek je een stekker in een stopcontact, dan komt daar altijd 230 volt uit. Echter, de stroom die je verbruikt kan op verschillende manieren worden opgewekt. Zo heb je de traditionele methoden, zoals de vervuilende kolencentrales, en de methoden waarbij energie op een milieuvriendelijke manier wordt opgewekt. Voorbeelden van de milieuvriendelijke manieren zijn het gebruik van de zon, de waterkracht en de wind. Stroom die met behulp van deze middelen wordt opgewekt wordt aangeduid als groene stroom. In dit artikel lees je meer over aan groene stroom gerelateerde onderwerpen.

Gegarandeerd duurzame stroom

Energieleveranciers mogen hun stroom niet zomaar als groene stroom (ook wel duurzame stroom genoemd) verkopen. Om dit te mogen doen hebben de leverancier voldoende ‘garantie van oorspong’ nodig. Deze garantie garandeert dat de er 1000 kilowattuur is opgewekt door gebruik te maken van een duurzame energiebron.

Het afsluiten van een contract voor groene stroom is onder de Nederlandse bevolking erg populair. Dit geldt echter niet voor andere landen in Europa. Hierdoor is de hoeveelheid groene stroom in Europa nog altijd onder de maat. Dit heeft als gevolg dat er een overschot is aan de eerder genoemde Gvos (garantie van oorsprong). Dit overschot heeft op zijn beurt weer als gevolg dat de prijs voor Gvos erg laag ligt.

Welke groene stroom is het ‘beste’

Groene energie is vrijwel altijd goed. Echter, het loont om het beleid van energiebedrijven naast elkaar te leggen. Hoe groen is het bedrijf daadwerkelijk? Meestal leveren energiebedrijven zowel groene als ‘grijze’ energie waardoor er verschillen ontstaan tussen de diverse aanbieders. Vergelijken loont dus.

Het stroometiket

Het stroometiket levert waardevolle informatie over de afkomst van de stroom die je verbruikt. Het etiket wordt jaarlijks door de energieleveranciers verstrekt aan hun klanten. Daarnaast is het etiket vindbaar op de websites van de energiebedrijven. Bekijk het maar eens, dan zal je zien hoe duurzaam de afkomst van de door jouw verbruikte stroom daadwerkelijk is.

Milieukeur

Groene stroom is ook beschikbaar in combinatie met milieukeur (dit is een keurmerk). Als stroom dit keurmerk heeft, dan betekent dat dat er aanvullende kwaliteitseisen zijn voor wat betreft de manier waarop de groene stroom is opgewekt. In Nederland zijn er diverse energieproducten op de markt die het milieukeur keurmerk hebben. Om de kwaliteit van dit keurmerk te waarborgen, bestaan er onafhankelijke instellingen die checken of de geleverde groene stroom aan bepaalde criteria voldoen.

Is groene stroom duurder dan grijze stroom?

In de regel is groene stroom vrijwel even duur als grijze stroom. Groene stroom wordt door de diverse energieleveranciers aangeboden tegen verschillende prijzen, wat maakt dat vergelijken de moeite waard is.

Overstappen is overigens erg eenvoudig. Neem simpelweg contact op met je nieuwe energieleverancier en zij regelen de rest, inclusief het opzeggen van het energiecontract bij de oude leverancier.

Concluderend is groene stroom de moeite meer dan waard. Verdiep je dus eens in de mogelijkheden. Het is tenslotte goed voor het milieu en vaak ook nog eens goed voor je portemonnee!

Leave a Comment: