Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/inter930/public_html/schrijfwereld.nl/wp-content/themes/rise/inc/configs/theme-options.php on line 423
Tips tegen voedselverspilling

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/inter930/public_html/schrijfwereld.nl/wp-content/themes/rise/inc/configs/theme-options.php on line 423

Tips om voedselverspilling tegen te gaan

Het is al vaker in het nieuws naar voren gekomen: de gemiddelde Nederlander gooit ieder jaar tientallen kilo’s eten in de prullenbak. Sterker nog en dat zal je misschien ook niet verbazen, een deel van het voedsel gaat zelfs ongeopend de prullenbak in! Hartstikke zonde voor het milieu. Al het verspilde eten kost immers een berg aan vuilniszakken waarin het terecht komt. Bovendien zijn er vervuilende vuilniswagens nodig om de eetrestanten naar de recycling te brengen, waarbij overigens ook weer het milieu wordt belast. Hoog tijd dus om een aantal tips te geven om die enorme voedselverspilling tegen te gaan.

Plan je maaltijden

Om ervoor te zorgen dat je niet overbodig eten in huis haalt dat je vervolgens weg moet gooien, is het een belangrijk om je maaltijden in te plannen. Voordat je boodschappen gaat doen bepaal je dus wat je de komende dagen gaat eten en koop je dus enkel de ingrediënten die je nodig hebt om die maaltijden te kunnen bereiden. Je zult zien dat je met lichtere boodschappentassen thuiskomt.Voedselverspilling

Leer van je kookkunsten

Zeker met producten zoals rijst en pasta wordt er vaak veel te veel gekookt. Het is daarom goed om op te letten welke hoeveelheid rijst of pasta je moet koken om een maaltijd te serveren waarmee je buik gevuld is. Als bijvoorbeeld blijkt dat je aan een flinke mok rijst genoeg hebt, dan kun je de benodigde hoeveelheden in de toekomst bepalen zodat verspilling is uitgesloten.

Vries brood in

Naast rijst en pasta is brood ook een product dat vaak in de vuilnisbak belandt. Dit komt omdat mensen meerdere dagen met een heel brood doen, waardoor een deel van de brood op den duur te oud is en het niet meer lekker smaakt. Beter is om een brood in te vriezen en iedere avond het deel uit de vriezer te halen dat je de volgende dag nodig hebt. Niet alleen bespaar je hiermee aanzienlijk op je broodverbruik, maar heb je ook nog eens iedere dag lekker vers brood!

Gebruik restjes als lunch

Zeker de eerder genoemde resten rijst en pasta zijn ideaal om mee te nemen naar het werk om tijdens de lunch op te eten. Deze voedingsmiddelen zijn immers snel opgewarmd en nog prima van smaak als je ze de vorige dag had bereid. Bovendien is het ook wel eens lekker om niet weer die boterham met kaas of ham te moeten eten, maar tussen de middag een lekkere spaghetti bolognese te nuttigen.

Zoals je hebt kunnen lezen is het reduceren van voedselverspilling een zeer eenvoudige klus. Stop dus met het onnodig belasten van het milieu en neem je verantwoordelijkheid voor je eigen afvalproductie en voedselverspilling. Zo kan ook jij op een eenvoudige manier een bijdrage leveren op het gebied van duurzaamheid.

Leave a Comment: