Waarom duurzaam eten

Tegenwoordig kun je in de winkel voor alle producten uit zeer veel merken kiezen. Vaak kiezen mensen voor producten met een goede kwaliteit, maar die niet al te veel kosten. Biologische producten worden daarom soms minder snel gekozen dan de goedkopere varianten. Maar wie de kracht kent van biologisch voedsel zal eerder geneigd zijn om te kiezen voor dergelijke producten, ook al kost dit wat meer. Je krijgt er immers veel voor terug. Het volgende filmpje geeft aan hoe eenvoudig het is om duurzaam te eten:

De volgende lijst van Ecoshop Helder (http://www.ecoshophelder.nl/waarom-biologisch/) geeft kort maar duidelijk weer waarom het zo goed is om voor duurzaam voedsel te kiezen:

Kracht van Biologisch Eten

  • Biologisch voedsel smaakt lekkerder dan niet biologisch omdat de gewassen de tijd krijgen om te groeien, te rijpen en op smaak te komen, zodat ze hun eigen weerstand opbouwen. Ook de dieren krijgen de ruimte om in hun eigen tempo te groeien en volwassen te worden. Daarom is biologisch vlees voller van smaak.
  • Biologische groenten en fruit bevatten meer vitamine C en meer mineralen dan de gangbare, en geen schadelijke stoffen zoals resten van bestrijdingsmiddelen. Daarom zijn biologische groenten en fruit gezonder en voedzamer dan bespoten producten.
  • Biologische zuivel, eieren en vlees komen van dieren die een goed leven hebben gehad. Biologische boeren vinden het welzijn van hun dieren belangrijk en houden rekening met de aard van het beestje. Hun dieren krijgen veel ruimte om te leven en zijn zo vaak mogelijk buiten in de natuur.
  • Biologische voeding heeft echte geur, kleur en smaak, het is dus puur natuur. Er worden geen synthetische conserveringsmiddelen, smaak-, geur- en kleurstoffen toegevoegd bij de verwerking. Biologische groenten en fruit worden geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Er komen steeds meer aanwijzingen dat dergelijke stoffen allergieën en gedragsproblemen bij kinderen kunnen veroorzaken. Biologische voeding is dus gezonder.
  • Omdat de biologische landbouw geen kunstmest gebruikt en alle dierlijke mest in de kringloop terug gaat, is er geen mestoverschot. De natuur wordt niet verstoord door chemische bestrijdingsmiddelen. Biologische landbouw is dus goed voor de natuur.
  • Verder is het beter voor de wereld door minder vervuiling, snellere afwatering doordat biologische grond beter regenwater kan opnemen en vasthouden. Minder kans op massale uitbraak van dierziektes als de Q-koorts, BSE, de varkens- en de vogelpest. Dergelijke ziektes kosten de gemeenschap miljarden.

Deze argumenten vormen de hoofdpunten voor het kiezen voor duurzaam en milieubewust voedsel. Wie zich verder verdiept in de voedselindustrie, zal nog vele andere redenen tegen komen.

Kiezen voor biologisch voedsel is echter niet de enige manier om duurzaam te eten.Lees op onze website meer artikelen over duurzaam eten en kom erachter hoe je op andere manieren duurzaam kan eten, zoals de bewaarwijze van je voedsel en de manier van boodschappen doen.

Leave a Comment: