Wie wil een windmolen in zijn tuin?

Windmolens moeten per definitie hoog zijn. De wieken mogen niet te laag bij de grond komen. Ze moeten ook voldoende lengte hebben om zoveel mogelijk rendement te maken. Een beetje windmolen is zo hoog als de domtoren in Utrecht. Die zie je zelf vanuit Nieuwegein!

Horizonvervuiling?

​Daar verschillen de meningen over... Persoonlijk vind ik een windmolenpark, zoals op zee, geen lelijk gezicht. Maar zomaar in het landschap en veel te dicht op stedelijk gebied, vind ik het horizonvervuiling! En in het buitengebied, waar je wil recreëren wil ik ook liever geen windmolens zien.

​Maar leveren ze dan wat op?

​Ja, natuurlijk! Maar leveren ze meer op dan ze kosten? Nou.... Anno nu in ieder geval niet! Milieu Centraal zegt dat windenergie 3 tot 4 eurocent per kWh duurder is... Dan hebben we het nog iet over de productiekosten van de windmolen zelf gehad, de benodigde apparatuur en het transport van de groene stroom... Voorlopig zou je alleen al om die redenen moeten overwegen of andere bronnen niet beter kunnen worden uitgenut.

Vermindering CO2 uitstoot dan?

​Windenergie zelf is de goedkoopste en schoonste manier om minder CO2 uit te stoten. Maar ook weer even los van de productie van alles wat je nodig hebt om de windmolen te laten draaien.

Wind is er vrijwel altijd en dus een oneindige energiebron, maar dat geldt ook voor de zon!

Andere nadelen aan windmolens?

​Buiten de horizonvervuiling is een groot nadeel, dat wil je écht wat ermee bereiken, dan heb je er heel-veel nodig! En windmolens zijn ook weer slecht voor de natuur. Veel vogels laten het leven bij windmolens.

Windmolens zijn dure dingen en er is berekend dat we zo'n 60.000 windmolens nodig zouden hebben om de huidige gemiddelde behoefte aan stroom te kunnen leveren.

'Zinloos​' zegt de een 'Noodzakelijk' zegt de ander... Er is voorlopig nog veel technische ontwikkeling nodig. En dan nog vraag ik me af of je in een klein landje als Nederland, de horizon moet vullen met windmolens. Haal de energie uit het water of uit de bodem en natuurlijk de zon!
Bij het begrip duurzaamheid in een breder kader, slaan wat mij betreft de meter ver in het rood door: (voorlopig) niet doen dus.

Leave a Comment: