Geld besparen? Geef minder geld uit! 5 nuttige tips

1. Kijk naar je abonnementen

Iedere keer als er weer eens geld wordt afgeschreven van een of ander abonnement, check wat je daadwerkelijk doet met dit abonnement. Kun je ook op een andere manier gebruik maken van dit product of dienst? Zo ja, welke goedkopere mogelijkheden zijn er?

Eén van de redenen waarom mensen abonnementen laten doorlopen is, omdat ze bang zijn iets te missen of te verliezen. Zelf heb ik al in 1991 het abonnement op de krant opgezegd. Toen was er geen internet en tablet. Dus de enige manier om aan je info te komen was via de krant en tv. Inderdaa: het was héél even wennen! In het begin kochten we nog even in het weekend een krant, maar ook dat doen we al jaren niet meer.

Maar denk ook aan niet gebruikte andere abonnementen op bladen, misschien wel een sportschool en dergelijke! Vraag je nl. maar eens af waarom ze zo'n abonnementsvorm hebben​. Precies: de meeste mensen maken er weinig of geen gebruik van. Dáár leven ze van, niet van degene die er wel gebruik van maken. Overigens meer tips over geldzaken? Kijk eens op Efiob.

2. Zet een alarm op je abonnementen

​Check bij je abonnementen wat de opzegtermijn is. Maak gebruik van de herinneringen in je mobiele telefoon bijvoorbeeld en zet 4 weken vóór afloop van het abonnement het alarm. Wordt je eraan herinnert? DOE er dan ook iets mee en neem een bewuste beslissing op dit abonnement. Ík heb in ieder geval al heel veel abonnementen opgezegd en -eerlijk gezegd- ik mis ze niet!

3. Check je autoverzekering

​Kijk. Een autoverzekering gaat over een bijzonder makkelijk vervangbaar ding. Er zijn natuurlijk mensen die me hier zwaar ongelijk geven, maar er zijn méér mensen die toch een auto meer zien als een vervoermiddel, dat er weliswaar mooi uit moet zien en misschien wat status uitstralen. Maar is eenvoudig vervangbaar!

Dat is ook met de verzekering ervan! Soms blijf je hangen bij je huidige verzekeraar, omdat je een pakket korting krijgt. Maar neem even de moeite en kijk wat dat concreet inhoudt. Goed, misschien is blijven voordeliger. Maar nog een maar! HOE is je auto verzekerd? Veel te vaak blijven mensen hun auto all-risk verzekeren, terwijl de waarde al enorm gezakt is!

Soms is het luiheid of onwetendheid. Echter ook speelt vaak angst een belangrijke rol! "Als 'ie maar goed verzekerd is!"... Onzin! Kijk of WA of WA+ een veel betere optie is!

4. Rood staan op je betaalrekening​

Ik maak niet graag reclame voor banken. Ik zal je m'n redenen besparen... Maar Knab doet één ding in ieder geval heel goed: Als je rood staat op je betaalrekening hevelen ze geld over van je spaarrekening!

Rood staan op je betaalrekening kost 400 tot 800% MEER dan wat je spaarrekening aan rente oplevert. Want stel je krijgt 1% rente op je spaarrekening, maar je moet er 8 betalen op de betaalrekening...

Mensen staan echter liever rood en betalen hier grof geld voor, dan dat ze aan hun spaarcentjes komen... Dat heeft met psychologische effecten te maken, die vaak terug te voeren zijn naar een centraal thema: Angst​!

​Of: "Als het van de spaarrekening af is, komt het er ook niet meer bij!" Hoe houd je jezelf voor de gek...

Dus: Sta je even rood en je hebt spaargeld? vul je betaalrekening aan! Dat is heel snel verdiend! Houd je financiën onder contrôle!​

5. Spaar automatisch!​

Als je een automatische betaling instelt, direct nadat je je salaris hebt ontvangen, mérk je er feitelijk niets van. Stel je krijgt een salaris verhoging of je hebt een andere baan en je gaat wat meer verdienen: zet het extra geld direct apart! Je zult zien hoe hard dat gaat!

Ook als je een uitkering hebt en kan het maar een heel klein bedrag zijn, doe het gewoon. Misschien moet je af en toe weer geld ervan opnemen​, maar dat is niet erg! Als je het nodig hebt, heb je het nodig. De gewoonte dat je altijd spaart is belangrijk.

Natuurlijk is het vervolgens aan te raden slimme(re) dingen te doen met het geld. Sparen op een spaarrekening is weinig lucratief...​

Leave a Comment: