Astma tips

Dat er helaas veel mensen aan astma lijden is tegenwoordig voor veel mensen bekend. De ziekte is, los van het feit dat het niet fijn is om hem te hebben, ook nog eens beperkend voor wat je in het dagelijks leven kunt doen. Daarom gaan we in de komende alinea’s een aantal tips met je bespreken waar je iets aan zou kunnen hebben.

Daarbij willen wij je wel met klem erop wijzen dat geen enkele tip in dit artikel zomaar toegepast dient te worden. Eerst dient contact op te worden genomen met de behandelend arts, zodat hij of zij kan bepalen welke maatregelen voor jou eventueel zouden kunnen werken. Iedere astmapatiënt is namelijk uniek en er is niet zoiets als een standaard oplossing om beter om te kunnen gaan met de longziekte.

Ouders met kinderen die astma hebben

De eerste tip heeft vooral te maken met hoe er met astma wordt omgegaan. Heb je als ouder een kind dat astma heeft? Dan is het heel belangrijk om de mensen die met je kind te maken hebben (bijvoorbeeld de lerares op school) te informeren over het feit dat je kind astma heeft. Op die manier kunnen ze beter met de situaties omgaan wanneer er onverhoopt een astma aanval optreedt en kunnen ze de juiste acties ondernemen.

Hulpmiddelen en astma

In de loop der tijd zijn er behoorlijk veel testen en hulpmiddelen ontwikkeld om beter om te kunnen gaan met astma. Deze hulpmiddelen en testen zijn er met name op gericht om het effect van de behandeling van de astma te kunnen meten en indien nodig het behandelplan bij te kunnen stellen. Voorbeelden van testen die vaak worden gebruikt zijn een spirometrie en de astmacontrole vragenlijst.

Een spirometrie beoordelen, alsook het gebruik van de astmacontrole vragenlijst is specialistisch werk en kun je daarom niet zelf zomaar uitvoeren. Ben je benieuwd of een van de besproken hulpmiddelen (of een ander hulpmiddel) voor jouw situatie handig zou zijn om te gebruiken? Maak dan een afspraak bij de dokter om dit te bespreken.

Vermijd vervuilde lucht

Wanneer je astma hebt, dan zul je vaak heftiger reageren op vervuilde lucht. Maar, de reactie kan per patiënt verschillen. Als blijkt dat je niet goed reageert op vervuilde lucht, ga dan in gesprek met de behandelend arts om te kijken of het misschien verstandig is om naar een omgeving te verhuizen waar de lucht minder vervuild is.

Bespreek mogelijkheden voor lichamelijke beweging

Veel mensen verwachten het niet, maar het is in veel gevallen gunstig wanneer je geregeld aan lichaamsbeweging doet, zodat je beter om kunt gaan met astma. Doordat je conditie gestaagd zal verbeteren, ben je beter in staat om lichamelijk beter met de ziekte om te gaan. Echter, het is heel belangrijk om niet op eigen initiatief allerlei sporten te gaan beoefenen! Wat voor de een werkt, kan voor de ander namelijk averechts werken. Het is daarom van belang dat je, voordat je gaat sporten of andere zware lichamelijke inspanningen gaat verrichten, eerst het gesprek met je dokter aangaat.

Houdt rekening met de inrichting van je woning

Met name tapijtsoorten waarin stof zich eenvoudig kan ophopen zijn niet geschikt voor mensen met astma. Maar ook dien je rekening te houden bij het kiezen van de bankbekleding. Sommige banken kunnen immers snel stoffig worden, waardoor je luchtwegen geprikkeld kunnen worden en je last kunt krijgen van reacties die gerelateerd zijn aan astma.

Blijf positief

Als astmapatiënt kun je misschien het idee hebben dat je tegen allerlei beperkingen oploopt als gevolg van de chronische longziekte. Je zult in de meeste gevallen inderdaad rekening moeten houden met een aantal zaken, maar wanneer je verstandig om gaat met de beperkingen kun je alsnog veel dingen gelukkig wel doen.

Het is overigens belangrijk om positief te blijven ten opzichte van de ziekte. Depressiviteit is namelijk voor niemand gezond, zeker niet als je last hebt van bepaalde beperkingen in het dagelijks leven. Probeer, ondanks dat het soms moeilijk kan zijn, er het beste van te maken. Het gaat tenslotte om jouw leven en dat alleen al is de moeite meer dan waard!

Meer weten over wat astma nou eigenlijk precies is? Ga dan naar dit artikel. Ben je geïnteresseerd in andere (onbekende) longziektes? Dan is dit eerder gepubliceerde artikel wellicht interessant voor je om te lezen.

Leave a Comment: