Ventileer je huis goed!

Al decennia lang worden huizen gebouwd, die heel goed zijn geïsoleerd. Kieren en gaten zijn nauwelijks meer te vinden. Zeker ook omdat veel onderdelen van een huis 'prefab' wordt afgeleverd: complete onderdelen worden in één keer in de bouw geplaatst. Daardoor is de bouw sneller klaar.

De kieren en gaten hoeven ook niet, natuurlijk. Maar doordat huizen zo'n goede isolatiewaarde hebben, moeten we wel goed ventileren.

Wat is goed ventileren?​

Ventileren is iets anders dan luchten. Natuurlijk is het heerlijk om je huis te laten doorwaaien met frisse lucht. Maar sluit je de ramen en deuren weer, dan is dat na een half uurtje weer weg.

Goede ventilatie wordt in moderne woningen geregeld door een centraal aangestuurd ventilatiesysteem. De belangrijkste ruimten hebben een ventilatierooster. Dat zijn in ieder geval de natte ruimten en de keuken. Dus alle toiletten en badkamers hebben van dergelijke roosters. Veel ramen en deuren zijn uitgerust met ventilatieroosters. Dit maakt onderdeel uit van het ventilatie systeem.

Waar gaat het dan mis?​

Op verschillende fronten kan het makkelijk en soms onbewust misgaan:​

  • Met schoonmaken of schilderwerkzaamheden, worden de instellingen van de roosters gewijzigd (er wordt aan gedraaid etc.)
  • De stand van het ventilatiesysteem staat standaard te laag
  • De roosters in het ventilatiesysteem worden niet tijdig gereinigd
  • De ventilatieroosters en 'dauerluftung' in ramen en deuren staan niet open
  • Ruimte onder deuren tussen kamers en gang of hal zijn dichtgemaakt

Zeker in de winter, zie je dat veel mensen de ventilatieroosters dicht doen. Want je vindt die koude lucht misschien niet fijn of je denkt dat het je stookkosten opdrijft als je ze open laat staan...

Wát gaat er dan mis?

Juist in de winterdag zit je veel meer binnen dan de andere seizoenen! We produceren met z'n allen een hoop afvalstoffen. Ja, zelfs giftige... En die komen in de binnenruimte terecht. We produceren ook heel veel vocht. 's Winters buiten zie je dat goed. Als je uitademt zie je een wolkje uit je mond komen bij uitademen. Je ziet dan met name het vocht dat je met de lucht mee uitademt!

Dat geldt ook voor planten en andere dieren die je binnen houd​t.

En dan natuurlijk tijdens het koken en douchen en baden produceren we bakken met vocht! Dat moet wel het huis weer uit. Als je dan de roosters hebt dicht gezet, blijft vocht en allerlei toxicologische stoffen, virussen en bacteriën ​veel te lang in je huis.

Waarom is het dan belangrijk te ventileren?​

Heel simpel: het is gezond voor de bewoners en het is gezond voor het huis!​

Je zult merken dat het minder droog is in huis. Dat mogelijk gezinsleden minder last hebben van benauwdheid, langdurige verkoudheid en hoesten. Je kunt altijd iemand van de GGD laten langskomen thuis om de situatie te komen opnemen en je van het juiste advies te dienen.​

Zorg dus voor gezonde lucht in huis!​

Leave a Comment: