Vijf veelal onbekende longziekten

De gemiddelde Nederlander is niet op de hoogte van het feit dat er een groot aantal soorten longziekten zijn. Dat is niet altijd even fijn, omdat mensen die aan een longziekte leiden helaas niet altijd het begrip krijgen waar ze ophopen. Lees daarom dit artikel. We bespreken hierin een aantal verschillende longziekten waarvan veel mensen niet weten dat ze bestaan.

CCAM

CCAM is een longziekte waarmee je geboren kunt worden. De reden waarom CCAM waarschijnlijk onbekend voor je is, is omdat de ziekte zeldzaam is. Indien je deze ziekte hebt, dan heb je als baby holtes in het longweefsel. De holtes maken dat de longen tijdens je groei beperkt worden in hun ontwikkeling. CCAM ontstaat bij baby’s, in de meeste gevallen al binnen enkele weken nadat een vrouw zwanger is geworden.

Tijdens de zwangerschap kan het alle kanten opgaan met de longziekte. De eerder genoemde holtes kunnen kleiner, maar ook groter worden. Ook zijn er gevallen bekend waarin de holtes geheel verdwijnen. Tot op de dag van vandaag is het moeilijk om vast te stellen hoe het kan dat de ene baby wel CCAM krijgt en de andere niet. Dit maakt dan ook dat het erg lastig is om tips te geven die een zwangere vrouw tijdens haar zwangerschap op kan volgen.

Pleuritis

Wanneer je pleuritis hebt, dan is je borstvlies ontstoken. Deze vervelende ontsteking zorgt ervoor dat je tijdens het ademen pijn kunt hebben. Dat komt omdat de ontsteking ervoor zorgt dat je borstvlies in contact komt met de borstwand. Door deze wrijving ontstaat er pijn die je tijdens het ademen kunt voelen. De reden dat het wrijven pijn kan doen, is omdat er vele zenuwen in je borstvlies zitten. Evenals bij andere longziektes kan pleuritis op verschillende manieren ontstaan. Hierdoor is er geen standaardbehandeling voorhanden, waardoor er een behandeling op maat kan worden gegeven. We hebben trouwens op Youtube een hele duidelijke Engelstalige video over pleuritis gevonden, bekijk hem maar eens via deze link.

Astma

Veel mensen weten dat mensen die astma hebben het in sommige omstandigheden benauwd kunnen krijgen. Maar vaak gaat de kennis over deze chronische longziekte niet veel verder dan dat. Indien je astma hebt, dan zijn de longen ontstoken. Het vervelende hiervan is dat de ontsteking nog altijd niet te genezen is. Gelukkig kan je er wel van alles aan doen om ervoor te zorgen dat de kans op een astma aanval minimaal is. Denk hierbij aan het naleven van een gezonde levensstijl en het niet gaan wonen in omgevingen waar de lucht sterk is vervuild.

Astma en de inzet van hulpmiddelen

Naast het nemen van bepaalde maatregelen, zijn er gelukkig ook meerdere hulpmiddelen waarop de arts terug kan vallen om de behandeling te verbeteren. Voor een aantal van deze hulpmiddelen worden specifieke technieken ingezet, zoals het geval is bij het afnemen van een spirometrie.

Ook zijn er diverse hulpmiddelen waarbij geen techniek aan te pas komt. Een van deze hulpmiddelen is de NHG standaard astma. Dit hulpmiddel wordt ingezet in vrijwel iedere fase die je als astmapatiënt doorloopt. Dus van de diagnose tot het monitoren van de effecten van de ingezette behandeling. Om je een idee te geven van hoe de standaard eruit ziet, kan je via de volgende link de NHG standaard astma downloaden.

Acute bronchitis

Wanneer je acute bronchitis hebt, dan worden de kleine vertakkingen van je longen geplaagd door een ontsteking. Meestal krijg je acute bronchitis nadat je ziek bent geweest, bijvoorbeeld als je griep hebt gehad. Kenmerkend voor de longziekte zijn klachten zoals droge hoest. Gelukkig duurt het meestal niet langer dan twee weken voordat je weer hersteld bent. Anderzijds is er helaas ook een chronische variant van deze longziekte. In de meeste gevallen heb je, voordat je de chronische variant krijgt, geen last van een andere ziekte.

CHD

Tot slot bespreken we in het kort de longziekte CHD. Voluit staat CHD voor Congenitale hernia diafragmatica. Wanneer je deze ziekte hebt, dan worden de longen tijdens hun ontwikkeling belemmerd. Het betreft hier een aangeboren longziekte, waarbij baby’s in hun middenrif een breuk hebben. Als gevolg hiervan heeft het middenrif een gat. Dit gat zorgt ervoor dat de longen in hun ontwikkeling worden belemmerd. De medische wereld heeft jammer genoeg nog niet helder voor ogen waarom CHD tijdens de zwangerschap kan ontstaan. Net als bij CCAM is het dus erg lastig om zwangere vrouwen te voorzien van goede adviezen om de ziekte te kunnen voorkomen.

Leave a Comment: