Drones: een dure hobby!

Enkele jaren geleden heb ik me verdiept in drones. De eerste Parrot drones kwamen uit. Het was allemaal nog wat beperkt, maar er zat wel al een camera in, maar dat was nog niet van beste kwaliteit. Toen kwam de Parrot 2. Daar zat een HD-camera in en toen raakte ik meer geïnteresseerd! Ik keek niet zo zeer naar het leuke rondvliegen maar met name naar de commerciële toepassingsmogelijkheden! En die zijn er te over…

Commercieel drone vliegen!​

Ik dacht aan het maken van commerciële filmpjes voor golfbanen over de lay out van de baan. Landhuizen, die in de verkoop moeten. Maar ook boten, auto’s, noem maar op! En ik dacht ook al vooruit naar de Tour de France, die in 2015 door Nederland zou rijden. Wat een geweldige opnames zou je kunnen maken! Maar voordat ik geld ging investeren in een drone (dus zo’n Parrot) ben ik me eens wat verder gaan verdiepen. Een van de handicaps is nl. dat je de camera van een Parrot niet kan bedienen. En als je snelheid maakt of er wat wind is, dan beweegt je camera.

Ik ging op zoek naar specialisten en die waren er toen al. In Zoetermeer zit de Dronespecialist. Ik maakte een afspraak en ging langs. Gepassioneerde vliegers, kan ik je vertellen! Wat zij onder andere deden was koeltoren inspecteren op beschadigingen en haarscheuren. Bruggen en andere overbruggingen bekeken zij periodiek voor hun opdrachtgevers.

Toen werd me al snel duidelijk dat, wanneer je een drone commercieel wil gaan inzetten, je flink aan de beurt bent!

Een goede drone, controllers en camera​: Duur!

Je hebt dan eigenlijk een drone met meer dan 4 bladen nodig. Zij noemen ze multicopters. Dan heb je een goede camera nodig, bijvoorbeeld een GoPro. Dan diverse onderdelen en accessoires en veel batterijen. Kortom tussen de 3 en de 4.000 euro ben je minimaal kwijt!

Maar dan ben je er nog niet. Je moet leren vliegen. Dat vereist theoretische kennis en praktijk ervaring. Dat betekent cursussen volgen en vervolgens een brevet halen. De moeilijkheid zit ‘m daarin, dat je continu moet kunnen denken vanuit de ‘cockpit’ in de drone bij de bewegingen die je maakt. Als je dat allemaal voor elkaar hebt, dan komt de volgende hobbel!

Je mag niet zomaar commercieel gaan vliegen met drones! Daar moet je goedkeuring voor aanvragen. En zelfs als je die goedkeuring hebt, mag je niet zo maar overal vliegen. maar goed, stel je hebt dat ook voor elkaar…

En dan de bewerking van video's nog...​

Kun je kwalitatief hoogwaardige video’s maken? De basis is de ruwe video. Als je dat goed kan, dan kan dit vervolgens bewerkt worden tot bruikbaar beeldmateriaal. Dat moet geëdit worden. Daar heb je software voor nodig. Er moet natuurlijk een professionele intro en outtro worden gemaakt, mooie overgangen, overlays en natuurlijk muziek. Alleen al op het onderdeel nabewerking kun je uitgebreide opleidingen doen.

Als je dit niet kunt en je moet het uitbesteden: wat mag dan nog zo’n filmpje of videopresentatie kosten?

Kortom: als je er niet echt heel serieus je business van maakt, dan moet je dit niet doen. Zou je dan een eenvoudige drone kopen voor ‘de lol’? Voor in je vrije tijd? Als je al niets had met modelvliegtuigjes vliegen en zo, dan ga je het hier ook niet mee doen. Het is dan even leuk, maar ja… als je in feite nog niet eens boven je eigen huis mag vliegen in verband met de privacy. Nee, het was een leuk idee, maar toch maar niet uitgevoerd. Ik kijk wel leuke drone filmpjes op YouTube!

Hieronder zie je een voorbeeld van een drone video bij de introductie van een nieuwe auto​:

PS als je ons blog leuk vindt en veel plezier beleefd aan het lezen van onze artikelen, surf dan ook zeker eens naar http://blognu.nl/. Dit is een soortgelijke site als Schrijfwereld, waarop je tal van leuke artikelen kunt lezen over uiteenlopende onderwerpen.

Leave a Comment: