Golfballen, zit daar verschil tussen?

Ik weet nog goed toen we begonnen met golfen… Het is een heerlijke hobby en sport, zo in de buitenlucht. Maar de ene na de andere bal verdween in het water, uit de baan of was onvindbaar! Je raakt zo snel door je voorraadje heen en golfballen zijn niet goedkoop!

Je kunt op vrijwel iedere golfclub in de shop ballen kopen. Je hebt ze van ongeveer een euro tot wel 5 euro en meer! En natuurlijk zit er veel verschil tussen de verschillende golfballen. Maar ja, als je veel ballen maar enkele keren raakt en dan is ‘ie weer verdwenen, dan kun je lang over de verschillen praten. Je hebt er dan gewoon veel nodig! Daar is een oplossing voor: Lakeballs!

​Lakeballs: zo leer je kennen welke golfballen je lekker vind spelen!

Lakeballs zijn opgeviste ballen uit vijvers en sloten. Ze worden gewassen en soms gebleekt met chloor en zien er in het algemeen goed uit. Je koopt dan een met 50 ballen voor bedragen die aanzienlijk lager liggen. Soms wel 25 ballen voor tien euro, bijvoorbeeld!

Wat een groot bijkomend voordeel is, dat je alle soorten ballen in zo’n zak tegenkomt. Dus na verloop van tijd krijg je door welke ballen fijn zijn en welke minder fijn. Ballen die echt niet fijn zijn, zijn de ballen die bestaan uit 1 stuk. Die zijn vaak hard en als je ze slaat voelt het niet lekker. Ze gaan vaak ook minder ver. De meeste ballen bestaan uit meerdere componenten (Titleist Pro V1 bijvoorbeeld, bestaat uit 3 lagen).

Wat je ziet bij de duurdere ballen, is dat de cover van de bal veel zachter is. Dit geeft een lekkerder balcontact als je afslaat of door de baan speelt. Maar met name zijn deze heerlijk voor het korte spel: de chips en putts. Je hebt meer gevoel bij je putts en je kunt de snelheid van de bal beter doseren. Ikzelf heb ook het idee dat een harde bal iets minder gecontroleerd het clubblad verlaat bij chips en putts.

​Hoeveel kost een goede bal?

Enfin, door de lake balls en het groeien van ervaring en verbetering van het handicap zie je wel dat je een voorkeur ontwikkeld voor bepaalde ballen. Het is voor een gemiddelde golfer verder niet zo belangrijk om hele dure ballen te kopen. Je kunt onder de euro al een goede bal hebben!

​Populaire golfballen

Populaire ballen op dit moment zijn de Srixon AD333, Titleist NXT Tour en de Titleist Pro V1. Deze laatste heb je in 3 kwaliteiten, maar ook de A is al heerlijk en is te koop voor ongeveer € 40 voor 50 stuks. Dat valt dus wel mee. Als je de topper neemt, de AAA, dan ben ongeveer € 90 kwijt voor 50 stuks. De Pro V1 A komt steeds weer als beste uit de test en dat voor een bal voor ongeveer 80 cent! Proberen dus! Zo wordt golf in ieder geval een betaalbare vrije tijdsbesteding.

Leave a Comment: