Zo houd je een aquarium algen vrij

De aquariumhobby in Nederland heeft een grote omvang. Helaas zijn er ook een aantal grote ergernissen waar menig hobbyist zich aan irriteert. Een van de grootste irritaties is toch wel wanneer een aquarium vol met allerlei soorten algen zit. In dit artikel lees je daarom enkele tips over hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw aquarium algen vrij kan blijven.

Water verversen

Vissen poepen en plassen meerdere malen per dag. Dit zorgt ervoor dat het water dat in het aquarium zit binnen korte tijd vies kan worden. Niet alleen is het daarom belangrijk om het water goed te filteren, maar ook is het van belang om regelmatig een deel van het water te verversen.

Wanneer je eens in de week een derde deel van het water ververst, dan haal je al een flink deel van de afvalstoffen uit het water. Afvalstoffen die algen voor hun groei nodig hebben. Let er overigens wel op dat je het verse water op dezelfde temperatuur aanmaakt als de temperatuur van het water dat nog in het aquarium zit.

Wees zuinig met voeren

Hoe meer je gaat voeren, des te meer de vissen afval zullen gaan produceren. Bovendien worden voedselresten omgezet in stoffen waar algen van kunnen groeien. Bovendien zullen de vissen, indien ze constant verzadigd zijn, geen moeite doen om algen van bladeren te eten. Dit zorgt ervoor dat de algen onbekommerd door kunnen groeien.

Verlichting

Vervang ieder jaar de verlichting die boven het aquarium hangt. Indien je meerdere tl-balken hebt, vervang dan eerst de ene balk en een maand later de andere. Daarbij is het van belang dat je als eerst de zwakste lamp vervangt (dit is de kleurloze lamp, oftewel de witte lamp) en vervolgens de kleurenlamp die een stuk sterkere verlichting geeft.

Plaatsing van het aquarium

Als laatste tip willen wij je meegeven dat het belangrijk is dat je het aquarium op een goede plek in je woning zet. Dit betekent dat er geen direct zonlicht in de bak mag schijnen. Direct zonlicht zorgt ervoor dat er een ware algenexplosie kan ontstaan.

Met de vier tips die we in dit artikel aan je hebben gegeven kan je de algengroei in een aquarium behoorlijk goed onder de duim houden. Probeer de tips maar eens uit!

Leave a Comment: