Een echtscheiding kan heel moeilijk zijn, voorals als er ook kinderen bij betrokken zijn.

Wat moet je doen als je overweegt te gaan scheiden

Je bent getrouwd, maar het gaat al lange tijd niet goed met jouw realtie. Je ziet geen andere mogelijkheid meer dan dat je van je partner gaat scheiden. Wat zijn dan de 4 belangrijkste zaken die je nu, direct zou moeten doen?

To do bij scheiden

In onderstaande alinea’s bespreken we in het kort vier belangrijke dingen die je zou moeten doen als je hebt besloten om te gaan scheiden.

Kopieer belangrijke financiële documenten

Kopieer al jullie financiële documenten over verzekeringen, hypotheek, spaargelden, leningen, andere overeenkomsten en verplichtingen enzovoorts. Sla al deze kopieën veilig op. Het beste is dat je ze niet in je huis bewaart, maar breng ze naar een vriend of breng ze naar je advocaat. Het uitvoeren van deze maatregel is niet leuk, maar je weet nooit hoe het tijdens een scheiding zal gaan en waar je partner ineens toe in staat blijkt te zijn. Zie het daarom niet als iets achterbaks, maar als een voorbereiding om de scheiding op een eerlijke en nette manier af te ronden.

Maak foto’s of video’s van jullie bezittingen

Maak foto’s of video’s van alle spullen in en om je huis. Vergeet ook niet de eventuele garage, zolder, schuurtje en kelder. Maak ook foto’s of video’s van alles wat je hebt opgeslagen in kasten, lades, dozen en zakken. Zorg ook dat je deze bestanden veilig opslaat, waar je partner niet bij kan. Het is namelijk belangrijk dat je vastlegt wat jullie aan bezittingen hebben, zodat daar later geen onduidelijkheden over kunnen ontstaan.

Foto's van belangrijke bezittingen kunnen later een hoop gedoe besparen wanneer er discussie over de verdeling van de spullen ontstaat en er ineens spullen ontbreken.

Benader een echtscheidingsadvocaat

Maak een afspraak met een echtscheidingsadvocaat. Het is belangrijk dat je juist nu dat gesprek hebt, zodat je goed weet welke rechten en eventuele plichten je hebt. Het hoeft overigens niet per se de advocaat te zijn die je zou willen inzetten voor je scheidingszaak. Het gaat er in eerste instantie om dat je weet wat je wel en niet moet doen in deze fase.

Wel of geen echtscheidingsadvocaat inschakelen?

Een belangrijke vraag die mensen zichzelf stellen wanneer ze besloten hebben om te gaan scheiden is: Wel of geen echtscheidingsadvocaat inschakelen? In veel gevallen is het verstandig om dat wel te doen, maar een eerste stap zou ook een mediator kunnen zijn. Maar als het er niet naar uit ziet dat jij en je partner er samen snel uitkomen, dan is het verstandig tijdig een advocaat in de arm te nemen.

De advocaat weet namelijk hoe hij te werk moet gaan en zal vaak juist conflicten tussen de partners vermijden. Wellicht verbaasd dat je, maar een advocaat zoekt over het algemeen niet direct het conflict op en probeert er vaak eerst op andere manieren uit te komen dan met een langdurige rechtzaak.

Een echtscheidingsadvocaat kan helpen om een echtscheiding tot een goed einde te brengen.

Zorg voor wat cash geld

Zorg dat je voldoende cash geld beschikbaar hebt of eenvoudig, alleen door jou, opneembaar geld hebt. Maar let op: het zou kunnen dat je partner je rekeningen laat blokkeren, dus cash geld is aan te raden. Zorg ervoor dat je voorlopig even vooruit kunt met dat cash geld indien dat nodig zou moeten zijn. Als het geld van jullie beiden is, ga er dan wel op een eerlijke manier mee om. Ga dus niet geld wegsluizen of uitgeven om je partner vervolgens financieel te benadelen.

Leave a Comment: