De redenen voor stellen om te gaan scheiden, lopen uiteen van seks tot onenigheid over geld.

Waarom gaan stellen eigenlijk scheiden?

Mensen gaan niet met elkaar trouwen omdat ze ook weer willen scheiden. Maar toch steeds vaker, en ook al steeds sneller, lopen relaties op de klippen. Jammer. En het gaat altijd geld kosten. Alleen al omdat je vervolgens 2 huishoudens moet gaan inrichten. 2 woningen, extra huisraad, extra aansluitingen, verzekeringen enzovoort.

Wat een groot probleem in veel steden is, is dat er onvoldoende woonruimte beschikbaar is. Daarnaast is er vaak ook nog een tekort aan een bepaald type woonruimte, namelijk woonunits voor 1-ouder gezinnen.

Top 5 redenen om te scheiden

Maar, waarom scheiden mensen eigenlijk? Lees hieronder de top 5 van redenen waarom stellen uit elkaar gaan. Wil je de informatie liever in de vorm van een video tot je nemen? Bekijk dan de onderstaande video.

1) Communicatie: ze communiceren niet meer met elkaar, ze kibbelen alleen maar of ze praten maar een paar minuten per dag. Ze zijn veel te druk met werk en leven. En als er kinderen zijn is het rondbreien van het huishouden een tijdrovende zaak. Ze praten niet meer echt met elkaar.  Terwijl het juist cruciaal is voor het goed houden van een relatie, dat er veel en inhoudelijk met elkaar wordt gesproken. Is praten in het slob geraakt? Probeer dan met een mediator dit weer op de rit te krijgen!

Onenigheid over geld is een van de belangrijkste oorzaken van echtscheidingen

2) Geld. Met name de verschillende inzichten over geld. Ik heb het dan met name over sparen en het uitgeven van het geld. De een wil nu leven , terwijl de ander graag zo veel mogelijk wil reserveren voor de toekomst. Dit is een onderwerp, dat je eigenlijk moet bespreken vóórdat je gaat trouwen!

Kijk daarom naar oplossingen die voor beiden partners acceptabel zijn en wees bereid om wat water bij de wijn te doen. Bovendien: als het op een scheiding uitloopt verlies je nog veel meer geld en kun je mogelijk die mooie droomreis of ander spaardoel uit je hoofd zetten.

3) Onvolwassenheid: een irritatiepunt waar menig stel door is gaan scheiden. Als er zich problemen voordoen, dan moet je die gezamenlijk aanpakken en oplossen. Weglopen is vaak de slechtste en de duurste oplossing. Haal er daarom (indien nodig) een adviseur bij of bespreek het met een mediator.

4) Drugs en alcohol. Dit is vernietigend voor een huwelijk, maar ook voor relaties in het algemeen. De enige juiste oplossing is hier professionele hulp voor in te schakelen, want drugs- en alcohol verslaving zijn moeilijk zonder enige hulp te overwinnen!

Overmatig gebruik van alcohol kan een echtscheiding veroorzaken.

5) Seks. Het zal je misschien verbazen dat deze pas op de 5de plaats staat! Teveel of te weinig seks of een ander type seks dan je partner wilt. Ja, het kan een fors probleem zijn of worden. Maar het is gemiddeld genomen niet de eerste reden om een huwelijk te eindigen. Meestal zijn er dan andere problemen in de relatie en vervolgens is seks een aanvullend probleem. Dat kan dan de druppel zijn om het huwelijk te beëindigen.

Voor alle redenen die in dit artikel ter sprake zijn gekomen is (het klinkt misschien als een cliché) het beste advies om toch eerst met elkaar te kijken of er mogelijkheden zijn en de wil er is om het huwelijk te redden. Kom je er echt niet uit en hebben jullie er alles aan gedaan om jullie huwelijk weer ‘gezond’ te maken? Dan is scheiden het overwegen waard. Besef echter wel dat er dan enorm veel op je afkomt. Onder andere de vraag of je een echtscheidingsadvocaat moet inschakelen. Lees meer over echtscheidingsadvocaten en echtscheidingen in Utrecht.

Leave a Comment: