Je kunt je huis met diverse vormen van isolatiemethoden isoleren, zodat je woning langer warm blijft en je minder hoeft te stoken.

Je huis isoleren loont

De winter komt er weer aan en dat betekent dat het goed is om stil te staan bij het isoleren van je woning. Zeker als je het de vorige winters maar koud vond in huis, is het belangrijk om je woning te isoleren. Dat heeft niet alleen te maken met het verhogen van je wooncomfort, maar ook met het verlagen van je energielasten en andere narigheid dat je kan overkomen indien je woning niet goed geïsoleerd is. In dit artikel lees je over twee belangrijke vormen van isolatie die een verdieping absoluut de moeite waard zijn.

Dakisolatie

Veel mensen denken bij het isoleren van een woning aan de muren en de vloer. Echter, met dakisolatie kun je soms tot op een derde deel van de stookkosten besparen, dat klinkt toch interessant? De reden achter deze grote besparingsmogelijkheden is dat de opgestegen warmte in huis veel langer wordt vastgehouden wanneer je dak is geïsoleerd. Hierdoor reduceer je het warmteverlies via het dak aanzienlijk en slaat de kachel veel minder vaak aan. Dakisolatie plaatsen is dus hartstikke goed voor je portemonnee, het verbeteren van je wooncomfort en voor het milieu omdat je minder hoeft te stoken.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie voorkomt dat het geld letterlijk door je muren verdwijnt. Geïsoleerde spouwmuren houden de warmte binnenshuis, waardoor je niet alleen in de winter er warmer bij zit, maar het in de zomer ook minder snel warm zal worden. Het gevolg hiervan is dat je minder hoeft te stoken en daardoor in de meeste gevallen al snel enkele honderden euro’s jaar kunt besparen op je stookkosten.

Een bijkomend voordeel van spouwmuurisolatie is dat tocht en koude lucht in huis in veel gevallen worden verholpen. Ongeïsoleerde spouwmuren laten dergelijke zaken namelijk door. Wees je er echter wel van bewust dat spouwmuurisolatie geen garantie biedt voor het verhelpen van tocht- en vochtproblemen, aangezien dit probleem ook vanuit de kruipruimte kan komen. Om een goede inschatting te kunnen maken of geïsoleerde spouwmuren ook deze ongemakken verhelpen, raden wij je aan om een isolatiespecialist naar de situatie te laten kijken.

Tips voor als je je woning zelf gaat isoleren

Wanneer je besluit om je woning zelf te isoleren, is het belangrijk om bij een aantal zaken stil te staan. Zo dien je de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal te checken. De isolatiewaarde, ook wel de R-waarde genoemd, kun je hiervoor gebruiken. Hoe hoger de R-waarde, des te beter het isolatiemateriaal de warmte vast kan houden.

Daarnaast is het goed om te kijken naar hoeveel ruimte je hebt om het isolatiemateriaal in te kunnen verwerken. Stel dat je bijvoorbeeld niet teveel ruimte van de zolder wilt verliezen, dan kun je beter voor een dunne materiaalsoort kiezen. Tenslotte is het goed om stil te staan bij welke materiaalsoort het beste kan worden gebruikt om een bepaald gedeelte van de woning te isoleren. De diverse isolatiematerialen hebben immers allemaal hun eigen voor- en nadelen, verdiep je hier dus in alvorens een bepaalde materiaalsoort te kopen.

Leave a Comment: