Kozijnen

Kozijnen hebben, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, een hele belangrijke functie voor wat betreft het binnenklimaat in je woning. Lees daarom snel verder om meer over kozijnen te weten te komen.

Waarom kozijnen?

Kozijnen zorgen er voor dat er licht en lucht je woning binnen komt. Ook kan een kozijn voor een mooie uitstraling van je woning zorgen. Een mooie omranding van ramen, deuren en ruiten kunnen immers echte blikvangers zijn en je huis aantrekkelijker doen ogen.

Verschillende soorten kozijnen

Kozijnen zijn er onder andere in hout, aluminium en in kunststof. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Hou je niet van klussen? Dan is een kunststofkozijn misschien wel de perfecte oplossing voor jou. Hetzelfde geldt voor het gebruik van aluminiummateriaal. Wanneer je voor een houten omraming kiest, dan heb je als voordeel dat het materiaal te bewerken is en steeds voorzien kan worden van nieuwe kleuren. Bovendien kan hout, wanneer je het goed onderhoud, vele tientallen jaren meegaan. Daarbij is het wel van belang dat je het hout daadwerkelijk goed verzorgd, dus periodiek van een onderhoudsbeurt voorziet.

Isoleren en kozijnen

Omdat kozijnen lucht je woning binnen laten, kan een goed geïsoleerd kozijn ervoor zorgen dat je huis beter geïsoleerd wordt. Maar niet alleen de omraming is belangrijk, ook het glas speelt een belangrijke rol in de mate waarin je woning is geïsoleerd. Het hoogste rendement wordt behaald in het geval je een omraming en glas kiest met een isolerende werking. Let er echter wel op dat de muren rondom het kozijn ook goed geïsoleerd dienen te zijn om maximaal te profiteren van de voordelen van een geïsoleerd kozijn en raam.

Houdt rekening met het type raam dat je in het kozijn plaatst

Het uitzoeken van een kozijn is een, maar het type raam dat je erin plaatst is ook heel belangrijk. Er zijn vele soorten ramen beschikbaar met ieder hun eigen voor- en nadelen. Ramen die naar binnen toe openkiepen bieden prima ventilatiemogelijkheden, maar kunnen ook minder veilig zijn in verband met inbraak.

Ramen die naar buiten toe openslaan kun je vaak met haken vastzetten. Er zijn ook systemen beschikbaar waarbij je de haken op slot kunt doen, zodat je overdag als je niet thuis bent toch kunt luchten en het risico op een inbraak verkleind.

Zoals je leest is het van groot belang om goed na te denken over welke type ramen je in je woning wilt plaatsen en ook over welk type raam je op welke plaats in je woning wilt zetten. Wij raden dan ook aan om altijd om advies te vragen aan een bedrijf dat gespecialiseerd is in het plaatsen van kozijnen en ramen.

Leave a Comment: