Vochtige kruipruimte is een oplosbaar probleem

Vrienden van ons hebben een leuk huis, maar het voelt altijd een beetje klam aan en het ruikt er niet fris. Ze hebben in de gang een muurkast, waarin ze de kapstok hebben. Maar die vind ik ook muf ruiken! Dus al hun jassen ook...

Zelf vinden ze het ook vervelend, maar het heeft toch lang geduurd voordat ze er actie op hebben ondernomen. Het is nog niet uitgevoerd, maar ze hebben wel veel geleerd! Ik wil dat met jullie delen, hier.

Hoe komt het vocht in de kruipruimte?​

Er zijn verschillende oorzaken. Maar vaak heeft het te maken met fouten tijdens het bouwen van het huis. Bij onze vrienden speelde meer.​ Ze wonen in een waterrijke omgeving. Daardoor is het grondwaterpeil, zeker in het natte seizoen, hoog. Hierdoor is er een grotere druk van het grondwater. Dat grondwater drukt dus tegen de fundering van het huis en zoekt naar zwakke plekken.

Er zaten wat scheurtjes in de fundering, bleek na onderzoek. ​Daardoor kwam er bijna het hele jaar, met uitzondering van de droogste periode van het jaar, vocht door de scheurtjes in de kruipruimte.

Wat zorgde dan voor die muffe lucht?

De kruipruimte is meestal koud. Het vocht wordt daardoor waterdamp en slaat neer tegen de onderkant van de vloer. Verder kan het vocht optrekken langs de funderingsmuur en trekt zo omhoog de woning zelf in.

Dit vocht en ook wat gebrek aan ventilatie maken dat er muffe lucht ontstaat.

Wat is de oplossing voor het probleem?

​Er worden 2 acties genomen:

  • De funderingsmuren worden 'constructief verlijmd' en vervolgens geïnjecteerd om ze waterwerend te maken.
  • Er wordt extra zand aangebracht en daarop schelpen.

Mogelijk overwegen onze vrienden om er kunststof chips in te laten spuiten. Die houden veel vocht vast, zodat dat niet meer kan condenseren.

Het werk aan de funderingsmuren is een lastig klusje. De 2de actie is zo gebeurd.​

Energiebesparend en meer comfort!

​Doordat het vocht uit huis is en niet meer neerslaat op de onderkant van de vloer, hoeven ze minder te stoken, volgend de adviseur. Doordat het vocht uit het huis gaat, zal het er niet meer klam aanvoelen en zal ook de muffe lucht verdwijnen. Dus een duurzame oplossing en meer comfort. Ze zullen er zeker blij mee zijn!

Trouwens op MedBlackSea vind je ook nog nuttige info over energie besparen en zaken over kruipruimte isolatie.​

Leave a Comment: